Water, bron van alle leven, zonder water is er niets……..

Op ons complex wordt veel water gegeven met een puls-sproeier of een zg. wip-wap gekoppeld aan een elektrische pomp. Veel water komt hiermee terecht op plekken waar het niet nodig is zoals op paden en bestrating, en op het blad van de planten. Dat is verspilling! Ook het onkruid krijgt water en groeit daardoor des te sneller. Voordat de aarde voldoende nat is moet langdurig worden gesproeid. Het meest effectief is om ’s morgens vroeg of ’s avonds te sproeien overdag verdampt het water veel sneller en de planten kunnen er bij felle zon door verbranden.

Het gebruik van grondwater staat in Nederland onder druk: de voorraad is niet oneindig.! Reden te meer eens na te gaan hoe het water efficiënter gebruikt kan worden. “Wijs met water” en biologisch tuinieren gaan hand in hand.

Zoek je op internet, dan zie je dat er verschillende systemen zijn. Een van de meest sympathieke is het druppelsysteem. De Israëli’s hebben met dit systeem de Negev-woestijn tot bloeiende sinaasappelplantages weten om te toveren. Geperforeerde slangen liggen tussen de beplanting en druppelsgewijs wordt er bevloeid. Het weinige, kostbare water komt alleen daar waar het nodig is: bij de wortels.

Op ons complex niet bruikbaar, tenzij de generator de hele dag aanstaat maar datis kostbaar en geeft veel lawaai. Zelf gebruik ik de “flessenmethode”, erg geschikt tussen bessenstruiken, aardbeien, rabarber, bij siergewassen en fruitbomen, maar wellicht ook tussen groenten, aardappels en bloemen.

Simpel, goedkoop en doelgericht. Snijd van een plastic (liter)fles de bodem en “schroef” die voor ¼ schuinweg in de grond. Vul de fles met water, zorg ervoor dat hij niet “lekt” (aanaarden) en je ziet dat de fles heel langzaam leegloopt. 3 literflessen per m2 is onder normale weersomstandigheden meestal wel voldoende. De planten in de buurt van de flessen zoeken het water zelf op.
Deze manier van watergeven heeft veel voordelen: het water komt alleen daar waar het nodig is dus is er minder waterverspilling, minder verdamping, minder onkruid, minder benzine, minder lawaai en het gaat veel sneller dan sproeien. Het vullen van de flessen kan met gieters, maar een rondje met de tuinslang kan natuurlijk ook. Probeer het eens uit. Er zijn genoeg statiegeldvrije
flessen die op deze manier kunnen worden hergebruikt en dat is natuurlijk erg “des volkstuins”.

Daarnaast is de grond ook langer vochtig te houden door een mulchlaag tussen de planten aan te brengen. Meer weten?
Kom eens kijken bij mij op de tuin, nr. 34.

Mary van Daal.